Cari Resep Ini

Burasa

Bahan :

500 ml  beras pulen, cuci, tiriskan
650 ml  santan dari 1/2 btr kelapa
1 sdt  garam
1 lbr  daun salam
daun pisang untuk membungkus, potong 20x20 cm
air untuk merebus


Cara Membuat :

Didihkan santan, garam, dan daun salam, masukkan beras. Aduk dan masak sampai santan kesat dan beras menjadi aron.

Ambil sehelai daun pisang, taruh 1-2 sdm beras aron di dalamnya, gulung, padatkan. Lipat kedua ujungnya sehingga berbentuk persegi panjang.

Satukan 2 buah bungkusan, ikat dengan tali kuat-kuat.

Rebus hingga masak dan menjadi lontong ( 3-4 jam ). Tambahkan air panas secukupnya setiap kali air rebusan berkurang.

0 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

NetworkedBlogs

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP