Cari Resep Ini

Nasi Kuning Tumpeng Modern

Bahan :

800g  beras, cuci
200g  ketan, cuci
1 sdm  kunyit parut
100ml  air
1250ml  santan dari 1 btr kelapa
2 btg  serai, memarkan
2 lbr  daun pandan, potong 4 cm
5 lbr  daun jeruk
2 sdt  garam
1 sdm  air jeruk nipis


Cara Membuat :

Siapkan cetakan tumpeng volume 1 ltr. Panaskan air dalam dandang. 
Campurkan beras dan ketan, kukus setengah masak ( 25 menit ), angkat, pindahkan ke dalam panci. Sisihkan

Larutkan kunyit parut dalam air, remas-remas, saring, masukkan ke dalam santan. Didihkan santan di atas api bersama serai, pandan, daun jeruk, dan garam.

Tuang santan mendidih ke dalam beras, aduk hingga rata, jerangkan di atas api. Masak hingga santan kesat, sambil sesekali diaduk. Angkat, masukkan air jeruk nipis, aduk rata.

Kukus nasi dalam dandang berisi air mendidih hingga masak (60 menit). Alasi cetakan tumpeng dengan daun pisang, masukkan nasi kuning, tekan-tekan hingga padat. Balikkan di atas wadah saji.

Hidangkan bersama :
  1. Sambal Goreng Hati
  2. Kentang Kering Manis
  3. Ayam Panggang Bumbu Rujak 
  4. Perkedel Cabai

0 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

NetworkedBlogs

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP